Poszło PW
Okresy przeglądów QG1 i QG2 - który polecacie ?
Zwiń
X
-
Okresy przeglądów QG1 i QG2 - który polecacie ?
Witam
Przed odbiorem nowego Toura 1,6MPi+LPG który byście polecali ustawić rodzaj okresu przeglądu - bo chyba w salonie można to sobie zmienić.
Czy dla nowego auta jest lepszy ten okres ustalany sam przez samochód czy lepiej
trzymać się sztywno że co 15tys. km?
Podobno większość nowych ma ustawiony QG1 czyli że auto samo decyduje kiedy masz wymienić olej itp, ale zastanawiam się czy tego nie zmienić.
Który z nich jest "zdrowszy" dla auta ? Ja osobiście nie żałuję kasy na przeglądy, bo dla mnie priorytet to żeby auto traktować jak najlepiej tak więc mogę go przeglądać co 15tys. mimo że komputer by pewnie pokazywał że co ponad 25tys.
-
-
Coś mi się wydaje, że w przypadku zamówienia auta z LPG masz obligatoryjnie przegląd co 15tys. (np. ja tak mam). Pisałem do SAP jaki olej leje fabryka do Tourów i odpisali:
"Szanowny Panie,
dla wskazanego przez Pana silnika benzynowego, Producent , tj. ©koda Auto a.s. (Czechy), przewiduje olej zgodny z normą - VW 501 01, 502 00. Ponadto informujemy Pana, że poprzez zainstalowanie instalacji LPG, konieczna jest wymiana oleju, co 15 tys. km. Fakt zamontowania instalacji LPG nie skutkuje koniecznością użycia innego oleju. Nie ma takiej potrzeby. Jednocześnie informujemy Pana, że Producent nie wskazuje jakiej firmy, tzn. którego producenta, miałby być to olej."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuw naszych warunkach drogowo-klimatycznych lepiej co 15000 km. Chyba, że jeździsz bardzo dużo w długie trasy to można pomyśleć o 30000 km.Była F2 1.4 TDI 2009.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mar979O i właśnie zapomniałem zaznaczyć że w sumie jeżdżę niedużo - bo rocznie góra 12tys. km,
to chyba też trochę ma znaczenie który rodzaj okresu serwisowego wybraćO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mar979O i właśnie zapomniałem zaznaczyć że w sumie jeżdżę niedużo - bo rocznie góra 12tys. km,
to chyba też trochę ma znaczenie który rodzaj okresu serwisowego wybrać
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dziadekkSkoro w roku robisz ok. 12000km, nie przekraczasz 15000, to i tak należy wymienic olej po roku niezależnie od przebiegu
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 11:08 ]
Zamieszczone przez baca10ja trzymam sie zasady co 15tys lub co rok
Komentarz
-
-
mój mechanik (jedyny ktoremu ufam) mówi ze co 15 tys trzeba olej i filtry wyminić to samochodem pojeździ sie długie lata i tej zasady sie trzymam a dobrym przykladem jest moja była rs którą miałem a na szafie miala ponad 300 tys . przeglądy co 15 tys i nic sie nei działo wiec w silnikach bse +lpg mój mechanik zaleca
co 15 tys:
olej, filtr kabinowy, filtr przeciwpylkowy, filtr oleju + świece ( o świecach mowił to samo gazownik ktory mi gaz wstawial)
co 30 tys: filtr paliwa
wole wydać co roku ( bo tak mi wychodzi w rok 15 tys) te 200-300 zl na przegląd i jeździć dlugie lata ciesząc sie zdrowym bezawaryjnym silnikiem
ps co do oleju ja leje Liqiu moly 5w40 który podobno super pasuje norma do tego silnika i cos tam jeszcze ma że do tych na gazie jest stworzony ...
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 21:27 ]
ps kolega z białegostoku to by wpadł na spota tym swoim nowym turem się pochwalićBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
A poradźcie mi jeszcze jedną rzecz - jeżeli załóżmy jeździmy te maksymalnie 15tys. km
rocznie i wtedy raz na rok zmieniamy olej, to czy są jakieś zalecenia żeby lepiej ten olej
zmieniać przed zimą czy po zimie.
Czyli inaczej czy lepiej jest jak nasze auto zaczyna zimę na świeżym/czystym oleju a nie na
używanym prawie rok, czy też jest zalecane żeby z jakichś powodów po zimie ten olej wymienić - czy też jest to zupełnie
obojętnie i niepotrzebnie wymyślam
Komentarz
-
-
wydaje mi się jak rak na rok zmieniasz olej to jest on i tak w miarę swiezy eni ważne czy zmieniasz latem czy zimą. pewnie przed zimą lepiej. mi osobiście przeglądy wypadają w okolicach lipca co też jest na plus bo akurat przed wyprawami wakacyjnymi mam wszystko nowe i sprawdzoneBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
Komentarz